e-Cestnina

FAQ

Katerim vozilom bo potrebno plačati cestnine od 1. julija?

 

Od 1. julija 2013 je plačilo cestnine obvezno za tovorna vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone na določenih cestnih odsekih. Klasifikacija vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone temelji na številu osi: tovornjaki z dvema osema pripadajo J2, s tremi osmi do J3 in tovornjaki in vozila z kompozicijami s štirimi ali več osmi spadajo v kategorijo J4.

 

Kaj napravo potrebujem za elektronsko cestninsko poročilo?

 

Enoto v vozilu, ki jo priskrbi vaš agent. Obstajajo različni modeli z različnimi funkcijami in je na voljo v WebEye portfolju, odvisno od storitve.

 

 

Kaj naj storim, če v vozilu še nimam primerne naprave za cestninsko poročanje?

 

Kot napredno rešitev, priporočamo uporabo storitev, ki so na voljo v napravah v vozilu, zato predlagamo združene pakete storitev, kot so WebEye Pass&Go.

Poleg nakupa naprave, ki se vnese v pogodbo z agentom poročil in prijavi na SMMC kot je opisano na HU-GO strani.

 

Kaj naj storim, če že imam pogodbo za storitev sledenja vozil?

 

Prosimo, obrnite se na svojega ponudnika storitev, če že imajo status agenta poročil o cestninah ali pričakovani datum pridobitve. Če vaš ponudnik storitev že izpolnjuje pogoje za pripravo poročila cestnine, lahko takoj začnete pogodbeni postopek, če ne, se morate obrniti na ustrezno akreditirano poročilo agencijo(agenta) in skleniti pogodbo z njimi, ter kupiti novo napravo.

Kontaktni prostopek smo poenostavili za obstoječe stranke WebEye, zato načrtujemo uvedbo obrazca v elektronski obliki, ki se bo lahko dobil na naši spletni strani.

 

Kaj je relacijska vozovnica?

 

Relacijske vozovnice veljajo izključno za uporabo ene ceste na načrtovani poti in morajo biti kupljena pred uporabo cestnega odseka cestninjenja (največ 30 dni pred potovanjem). Relacijska vozovnice kupljene vnaprej veljajo dva koledarska dneva; relacijske vozovnice kupljene tik pred uporabo cestninskih odsekov, so veljavne do konca naslednjega koledarskega dneva. Ta storitev je najbolj koristna za voznike, ki želijo uporabiti ceste cestninkih odsekov na Madžarskem po vnaprej načrtovanih poteh, vendar ne redno.

 

Kaj je elektronsko cestninsko poročanje?

 

Poročilo pomeni samo elektronski prenos podatkov, vzpostavljeno med agencijo za poročila in SMMC, na podlagi katerih jih zagotovljena z nameščeno enoto v vozilu (OBU). Poleg namestitve obstoječi in / ali novo napravo, je potrebno skleniti pogodbo z agencijo za poročila in registracijo na HU-GO strain.

 

Kakšne so moje obveznosti ob sklenitve pogodbe z agencijo za poročila?

 

Potrebna je registracija na HU-GO strani od 20. junij. Za odprtje računa in nakup kredita, prosimo upoštevajte vse informacije, ki jih konstantno objavljajo v SMMC.

 

 

Kakšna je vloga agenta za poročila?

 

Metoda poročila, ki temelji na prevoženi razdalji se izvaja v skladu s koordinatami, ki jih terminal v vozilu zbira .Jedro njegovega delovanja je, da podjetje opravlja GPS storitve osnovane na sledenju vozil, deluje kot tako imenovano poročilo agenta, pošilja naprej prejete podatke vozila na SMMC. Uporabniki lahko plačajo za svoje stroške skozi predplačilo, kar pomeni, da je treba najprej položit kredit na svoje račune, ki se odprejo ob registraciji (nato pa se hranijo pri izvajalcu cestninjenja, tj SMMC).Pozitivni saldo na računu zagotovi sredstva za uporabo cestninskih cestnih odsekov.
Predpogoj za njegovo uporabo, je predhodna registracija uporabnika s ponudnikom cestninjenja (SMMC) in njegovo sklenitvijo pogodbe z agentom za poročila(Report Agent).
Priporočljivo za tiste, ki pogosto uporabljate cestne odseke za plačilo cestnine, s katerim vam ta metoda poročila ponuja priročno rešitev.

 

Kako se lahko registriram za elektronsko plačevanje cestnine?

 

Registracija je potrebna na SMMC HU-GO strani, ki zagotavlja podatke o vozilu in registriranega varuha podatkov, ter emisijske normative in število osi.

 

Kako lahko uporabljam ceste od 1. julija, ne da bi kupil napravo v vozilu?

 

Z nakupom relacijskih vozovnic, ki so na voljo na POS-mreži.

 

Ali lahko uporabljam mojo napravo v vozilu tudi v tujini?

 

Funkcije za sledenje vozil so na voljo v konstrukcijah, dopolnjena s telematskimi storitvami, naprave, ki pa so trenutno v prodaji niso združljivi z EETS, zato jih ni mogoče uporabiti za poročila o cestninah v drugih evropskih državah.

 

Ali bo kakršen koli indikator, če WE naprava ne deluje v vozilu, kako hitro lahko dobim obvestilo o tem?

 

Predvidoma naj ne bi bilo indikatorja v vozilu, vendar delamo na rešitvah na več platformah za pomoč uporabnikom, da preverijo delovanje sistema naprave hitro in enostavno.

 

Ali obstaja alarm v primeru, če voznik “nehote vstopi” na 3-pasovno cesto?

 

Informacije o cestninskih odsekih so na voljo na spletni strani SMMC.

 

Čigava odgovornost je, če vozilo potuje na cestninskem delu ceste z nedelujočo naparavo v vozilu (OBU-On board Unit) in brez nakupa relacijske vozovnice?

 

Preverjanje delovanja naprav v vozilu je odgovornost uporabnika. Izpadi v zvezi z delovanjem na ravni sistema, poročanje podatkov izgube / zamude podatkov so odgovornost Agencije za poročila(Report agent).

 

Ali bi lahko izjavili, če je sistem sabotiran ali izguba GPS signala zaradi okvare enote v vozilu?

 

V primeru nedelujoče enote v vozilu, SMMC nalaga kazni v vseh primerih, ne glede na vzrok izgube pri prenosu podatkov. Poročilo agent ne prevzema nobene odgovornosti v primeru sabotaže ali okvare. Preverjanje delovanja naprav je vedno odgovornost cestnega uporabnika, za katerega bomo poskušali zagotoviti podporo preko več platform v prihodnosti.

 

Ali je mogoče pričakovati takojšnje aktiviranje v primeru ponovne namestitve, naprav? Če to traja nekaj dni, kako lahko poročilo o cestnini vloži v zadanem obdobju?

 

Pri plačilu cestnine, je vedno in v vseh primerih možen nakup relacijskih vozovnic, ki lahko zajemajo obdobje medtem ko enota ne deluje. Seveda se trudimo, da bi našim strankam kar najbolje pomagali pri popravilih, vendar povezana dodatna dela lahko povzročijo zastoje in povečajo čakalne dobe.

 

Kaj se zgodi, če storitev ni aktivna po namestitvi, vendar prevoznik mora izpolnjevati prevozno nalogo v tem času?

 

Ob vstopu v državo, se lahko z nakupom relacijske vozovnice-sorazmerno razdaljo cestnine- dokler naprava ne bo začela delovati. Kolikor smo obveščeni, bodo prodaje točk na vseh mejnih prehodih in več bencinskih servisih.